divendres, 5 de maig del 2023

ACCIÓ SOCIAL! CCOO SIGNA L’ACORD PARCIAL D’ACTUALITZACIÓ DE LES TAULES SALARIALS (2022-2024)

 


CCOO SIGNA L’ACORD PARCIAL D’ACTUALITZACIÓ DE LES TAULES SALARIALS (2022-2024) I LA CLASSIFICACIÓ PROFESSIONAL DEL CONVENI COL·LECTIU DE CATALUNYA D’ACCIÓ SOCIAL AMB INFANTS, JOVES, FAMÍLIES I D’ALTRES EN SITUACIÓ DE RISC 

Dijous 4 de maig de 2023, en acte de conciliació a la seu del Tribunal Laboral de Catalunya (TLC), s’ha signat un acord parcial d’actualització de les taules salarials i la classificació professional del Conveni col·lectiu de Catalunya d’acció social amb infants, joves, famílies i d’altres en situació de risc per als anys 2022-2024. 

Com ja sabeu, la negociació es va iniciar a principis de 2019 i després d’anys de bloqueig de la negociació per part de la patronal, de patir les conseqüències de la pandèmia de la COVID-19 i de la guerra a Ucraïna (pujada dels preus de l’energia i dels aliments), no va estar possible arribar a cap acord ni amb la mediació del Departament de Treball. La patronal només posava sobre la taula pujades salarials molt baixes, que va anar pujant fins a oferir a l’octubre de 2022 una pujada salarial per sota del 4,2% pel període 2019-2022. 

També a l’octubre de 2022, amb la publicació del nou Convenio Colectivo Estatal de Acción e Intervención Social, va quedar evidenciada la mala situació a nivell retributiu dels professionals del cicle general a Catalunya, que en alguns casos cobraven uns salaris més d’un 20% per sota del que cobraven a la resta d’Espanya. 

Fruit de la demanda realitzada, a finals de gener de 2023 es va iniciar un procés de conciliació al TLC. Han estat gairebé tres mesos de negociació complicada i intensa i després de 5 sessions de conciliació al TLC finalment el 27/04/2023 es va arribar a un principi d’acord, que aquesta última setmana ha estat ratificat a la nostres assembles de delegats i afiliats per unanimitat a la primera i amb només un vot en contra a la segona. També hem realitzat una enquesta on line on han pogut participar totes les persones treballadores del sector i on la signatura de l’acord ha estat aprovada pel 84% de les persones que han donat resposta. 

Aquest acord no tanca el conveni, només és tracta d’una revisió dels salaris dels anys 2022, 2023 i 2024 (l’increment de la retribució mitja acordada està per sobre del 15% al cicle general i per sobre del 8% al cicle continuat) i d’una actualització de la classificació professional. 

La revisió salarial acordada (amb taules salarials tancades) pels següents anys ha estat la següent:


En resum, l’objectiu ha estat garantir un increment salarial que situï el conveni català d’acció social per sobre del Convenio Colectivo Estatal de Acción e Intervención Social.

També s’ha acordat confluir a una única taula salarial (que serà la mateixa pel cicle continuat i el cicle general i que implicarà una necessària reestructuració dels complements salarials). Això representarà els següents increments en el futur:

  • Per a l’any 2025 es preveu un increment no inferior al 5% de la massa salarial mitja.
  • Per a l’any 2026 es preveu un increment no inferior al 5% de la massa salarial mitja. 

Alhora, la part patronal i la part sindical han acordat acompanyar aquestes pujades amb una nova classificació professional que suposa una millora en l’àmbit social. Per fi es dona resposta a les nostres demandes per aconseguir l’eliminació de la diferència salarial entre l’antic diplomat i el llicenciat (unificant en un únic perfil professional els estudis de Grau) i per la creació d’un nou grup professional, per sobre del personal qualificat i amb una remuneració superior, on enquadrar els cicles formatius de grau superior (com, per exemple, els integradors socials). 

Des de CCOO es valora positivament aquest acord parcial per la millora salarial que suposa per a les persones treballadores del sector, per la definició i reestructuració de la classificació professional i perquè, per fi, es trenca la dinàmica de congelació salarial de l’última dècada i s’assegura un futur d’increments salarials fins al 2026. 

Encara queden molts aspectes del conveni a millorar, no s’ha tancat la negociació, i la nostra capacitat com treballadores i treballadors de mantenir les mobilitzacions i la pressió, tant sobre les empreses com sobre les diferents administracions, determinarà el grau d’aquestes millores i la velocitat a la que caminarem cap a la equiparació de condicions amb les persones treballadores que fan les mateixes tasques a l’Administració pública. 

Des del sector de la Intervenció Social i Atenció a les Persones de la FSC-CCOO es felicita a totes les persones que han participat en aquest desgastador procés per la bona feina feta en les difícils circumstàncies en què s’ha portat a terme la negociació. 

CCOO seguirà treballant per les persones treballadores del sector.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

ENS MUDEM!!!

Continua informada del que passa cada dia a la teva feina https://ccoo.app/fundacio-pere-tarres/ T'ESPEREM!!!!