dijous, 20 d’octubre del 2022

COMUNICAT DE VALORACIÓ DE L’HORA DE LLEURE

L’avançament del calendari escolar i la implementació de la hora diària de Lleure, han sigut valorades de manera triomfalista per part del Departament d’Educació, insistint en la idea que aquest calendari ha vingut per quedar-se, i que només s’hauran d’arreglar petits desajustos.

CCOO, ja vam exposar des del primer moment les dificultats d’imposar aquesta hora sense valorar les implicacions reals i dialogar amb els  agents socials la forma d’aplicació de la mesura.

Un cop posada en marxa aquesta hora i les treballadores ja han pogut veure les seves nòmines, és quan hem pogut analitzar tota la informació que ens ha anat arribant. Fet l’anàlisi podem afirmar que  els treballadors/es del Lleure Educatiu han quedat clarament decebuts per com s’ha fet el càlcul d’hores i el pagament de les mateixes. 

La  sensació generalitzada entre els treballadors/es és que no surt a compte treballar aquesta hora pel que s’arriba a cobrar a finals de mes.

El Departament d’Educació va fer una estimació del preu hora que va fixar en 16’10€. Fixant només la quantia i deixant que siguin les empreses del Lleure les que regulin la resta. D’aquesta manera  el Departament d'Educació deixa el camp abonat per tot un seguit de mecanismes i tripijocs per part de les empreses, per acabar-se , una vegada més, obtenint beneficis mentre les treballadores cobren sou ridiculs.

Cada empresa ha marcat la categoría que ha considerat, sense tenir en compte les funcions que s’han de desenvolupar. També hi ha hagut diferències en la contractació que marquen desigualtats salarials, i les empreses les  utilitzen a plaer, per poder ajustar al màxim els seus marges de benefici. 

Les grans perjudicaades, han estat una vegada més les treballadores que han vist com el preu hora se’ls hi reduïa o fins i tot hi havien diferències en el que es cobrava dins dels equips, tot i fer la mateixa feina.

A més, i això és quelcom que s’arrossega de fa temps en el sector del Lleure, no s’ha reflectit la Jornada Indirecta en nòmina,ni en l’ampliació de contracte. Aquesta havia de ser una hora de lleure educatiu, i com diu el nostre conveni la jornada indirecta és pel temps de migdia i els casals que requereixen temps de preparació, avaluació i programació, i aquesta hora de lleure és una ampliació del temps de menjador. Aquesta jornada indirecta és per tant imprescindible per realitzar la tasca educativa que volem que es reconegui al Lleure.

Si el Departament diu que vol fer una valoració per esmenar el que s’hagi d’esmenar, aquesta és una bona oportunitat per reconeixer el Lleure com espai educatiu, clarificar categories i funcions,  integrar el servei de menjador i lleure en els projectes educatius de centre i regular la necessitat de  jornada Indirecta.

Com a CCOO estem valorant les accions a prendre a nivell sectorial en tots aquells casos on les empreses han buscat dreceres per no pagar el que tocava.  

Continuarem lluitant per la dignificació de les condicions laborals del sector.Treballarem per a no deixar perdre l'oportunitat, d’un reconeixement del Lleure com una part més de la Comunitat Educativa.


Per garantir la Jornada indirecta, un sou digne i un reconeixement real, el Lleure Educatiu en Lluita!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

ENS MUDEM!!!

Continua informada del que passa cada dia a la teva feina https://ccoo.app/fundacio-pere-tarres/ T'ESPEREM!!!!