dilluns, 30 de maig del 2022

CCOO convoca una concentració per al desbloqueig de la negociació del conveni d’acció social



Les mobilitzacions pretenen reivindicar la necessitat d’un nou conveni que garanteixi l’actualització salarial i la millora de les condicions de treball de milers persones treballadores de serveis socials externalitzats per la Generalitat de Catalunya, per les administracions locals i a l’Administració estatal. És per això que l’1 de juny de 2022 CCOO torna a convocar una nova concentració, aquesta vegada davant el Parlament de Catalunya a les 9.30 h.


Des del passat mes de gener del 2022, CCOO i UGT hem estat convocant concentracions en senyal de protesta contra la situació actual de bloqueig de les negociacions del conveni, vençut el 2018, perquè la patronal, La Confederació, no està disposada a negociar millores en el Conveni d’acció social amb infants, joves, famílies i d’altres en situació de risc.

Aquest conveni va néixer de la necessitat de regular la part externalitzada del sector de serveis socials, que l’Administració va deixar en mans d’empreses i entitats, les quals aplicaven sous i condicions diferents en funció dels serveis i recursos que donaven.

Malgrat que el conveni de sector va igualar les condicions de les persones treballadores de les empreses privades, avui dia hi ha molts professionals que acaben marxant al sector públic, on els salaris són un 30 % superiors tot i dur a terme les mateixes tasques. Aquesta situació és conseqüència directa de la privatització dels serveis socials, que ja supera el 90 % dels serveis, i de l’afany mercantilista de la majoria de les empreses que gestionen aquests recursos.

Les administracions (estatal, autonòmica i local) han de tenir un paper fonamental en l’equiparació de les condicions laborals i salarials del personal d’aquests recursos, però ja fa temps que sembla que aquestes no volen assumir aquest paper, amb la qual cosa esdevenen còmplices de la precarietat laboral i la mercantilització de l’exclusió social i la pobresa.

El passat 20 d’octubre del 2021 vam mantenir una mediació al Departament de Treball i, després de dues reunions, la patronal únicament va oferir un 2,1 % de pujada salarial per la totalitat d’anys 2019-2022 amb les excuses de sempre: la patronal argumenta que si no es reben més diners per part de l’Administració, no s’apujaran els salaris ni es modificaran les condicions laborals del personal.


Quina ha estat la resposta de l’Administració? D’una banda, el Departament de Treball, amb el seu rol mediador, simplement ha decidit aturar la mediació en detectar les posicions allunyades entre la patronal i la part social, sense instar la primera a buscar contrapropostes que poguessin animar les treballadores a arribar a l’acord.


De l’altra, el Departament de Drets Socials, junt amb la seva comissió, tot i ser coneixedors que la pujada de tarifes del DL 39/2020 no s’han vist gairebé reflectides en la millora de les condicions laborals i salarials de les persones treballadores de la majoria d’entitats de La Confederació, no ha actuat proactivament, ni ha penalitzat les entitats i, a més, s’ha instal·lat en el discurs que “no pujaran les tarifes de nou perquè les entitats no ho traduiran en el que se’ls demana”. D’aquesta manera contribueix a la precarització de les treballadores i treballadors del sector.


Per tot això, considerem que l’actitud passiva de l’Administració i el Govern vers la negociació del conveni d’acció social està ajudant la patronal a mantenir el bloqueig en la taula de negociació.


Per a CCOO, l’actitud de les patronals és provocadora i inadmissible, però sentim que el Govern de la Generalitat n’és còmplice, i per això dimecres, 1 de juny del 2022, ens concentrem davant del Parlament de Catalunya per denunciar la situació de vulnerabilitat de les persones treballadores i cuidadores dels serveis socials privatitzats del territori català.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

ENS MUDEM!!!

Continua informada del que passa cada dia a la teva feina https://ccoo.app/fundacio-pere-tarres/ T'ESPEREM!!!!