dilluns, 7 de març del 2022

8 MARÇ

 

Un any més, celebrem el 8 de Març, Dia Internacional de les Dones Treballadores, amb una jornada de reivindicació i celebració, en la qual volem lluitar pel pa, però també per les roses, en un dia de lluita ple d’activitats. L’acte central tindrà lloc amb la lectura del manifest a la sala d’actes de CCOO (Via Laietana, 16), i també serem a la manifestació unitària a la tarda, però tenim un munt de propostes més que creiem que són força interessants.

El manifest
De les paraules als fets: per la igualtat, tenim un pla!

Arribem de nou al Dia Internacional de la Dona Treballadora, el 8 de Març, el dia més commemoratiu del moviment feminista, i ho fem amb moltes coses per celebrar i amb bastants temes per corregir encara. Hem aprovat una nova reforma laboral, la primera que no retalla drets a les persones treballadores, i també una important pujada del salari mínim interprofessional fins als 1.000 euros. Es tracta de dues mesures amb un fort impacte positiu en els col·lectius que pateixen més precarietat laboral, com són les dones.

Els plans d’igualtat, com a mesura indispensable de correcció de la bretxa als centres de treball, seran al centre d’aquest 8 de Març a CCOO. Compartirem experiències sindicals que visibilitzaran la tasca ingent que està fent el sindicat, però també tindrem actes culturals i compartirem juntes aquesta jornada.

Aquest mes finalitza el període transitori establert per la norma que farà que totes les empreses de més de cinquanta persones treballadores tinguin l’obligació de disposar d’un pla d’igualtat, amb la negociació prèvia de la representació legal de les persones treballadores o dels sindicats quan a l’empresa no existeix organització sindical. La tasca és ingent: a partir del 8 de març, milers d’empreses arreu de Catalunya hauran de negociar i publicar el seu pla d’igualtat, i CCOO hem posat a disposició de la classe treballadora tot el nostre personal negociador. Dels plans d’igualtat, n’esperem un bon diagnòstic, el compliment dels continguts mínims i unes mesures correctores, però també la participació de la plantilla, la comunicació necessària per a la sensibilització al seu personal i la voluntat d’organitzar i formar les plantilles per donar seguiment a allò acordat. I amb il·lusió, responsabilitat i compromís com a sindicat de classe afrontem aquest 8-M, Dia Internacional de la Dona Treballadora. Perquè CCOO, sindicat feminista de dones i homes, tenim un pla per col·laborar amb l’assoliment de la igualtat real a la feina: un pla d’igualtat, i el dia 8 de març en farem l’eix central dels actes que durem a terme. Per això, aquest 8-M, CCOO de Catalunya, com a sindicat feminista d’homes i dones, exigim:
Més consciència social i compromís de les empreses i les patronals respecte de la seva responsabilitat en matèria d’igualtat.

El respecte i el reconeixement democràtic dels sindicats i de la representació legal de les persones treballadores, com a subjectes legitimats en la negociació col·lectiva.
La necessària sensibilització i visió de gènere de les persones negociadores als centres de treball, amb formació també del personal directiu i amb responsabilitat a l’empresa.

La responsabilitat d’anar més enllà de la norma legal, amb la participació de les plantilles i transparència envers aquestes, per desenvolupar la implantació i el seguiment del pla un cop signat. Parlem, per exemple, de l’establiment de mesures de corresponsabilitat sense impacte retributiu per afavorir la incorporació de dones a grups i a nivells professionals o a llocs de treball històricament masculinitzats.
La dotació de partides pressupostàries empresarials per a l’elaboració, el diagnòstic i la implementació dels plans.

Recursos per a la Inspecció de Treball en matèria de vigilància del compliment de les empreses i les administracions en matèria d’igualtat, especialment en la detecció d’incompliments sobre l’obligatorietat de disposar de protocols d’assetjament (obligatoris a totes les empreses sense fer distincions en funció de la seva mida).
La publicació de l’eina de valoració de llocs de treball amb perspectiva de gènere del Ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social per dotar-nos d’instruments que ens permetin valorar-los sense estereotips ni biaixos de gènere.

La implicació de les administracions públiques en polítiques d’igualtat en matèria de contractacions, promocions i condicions laborals, així com l’elaboració d’un protocol a Catalunya per regular el registre dels seus plans d’igualtat, dels quals estan exemptes segons la norma actual.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

ENS MUDEM!!!

Continua informada del que passa cada dia a la teva feina https://ccoo.app/fundacio-pere-tarres/ T'ESPEREM!!!!